Duurzame landbouw
Duurzame landbouw is binnen Amarant Bakkers één van de belangrijkste MVO pijlers. Als we over 100 jaar nog steeds willen oogsten, moeten we hier nu al bewuste keuzes voor maken. Onder andere door respectvol met de landbouw om te gaan en beter voor onze grond te zorgen. Vruchtbare grond slaat namelijk zelf CO2 op, waardoor duurzame landbouw ook een positief effect op het milieu heeft.
Hotspots in de graanketen
In 2019 deed Amarant Bakkers mee aan een onderzoek van Wageningen Economic Research en Alliantie Verduurzamen Voedsel. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de wijze waarop we de graanketen kunnen verduurzamen. Het onderzoeksteam heeft tijdens dit onderzoek de hotspots van de graanketen in kaart gebracht; de onderdelen van de keten die impact hebben op het milieu. Op basis van deze hotspots is vervolgens bepaald waar de verbeterruimte ligt in het verduurzamen van die keten.

Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG)
Op basis van het onderzoek van Wageningen Economic Research en Alliantie Verduurzamen Voedsel bleek een belangrijk deel van onze duurzaamheidsimpact zich in de toeleveringsketen te bevinden; in de teeltfase. Om die reden hebben we binnen Amarant Bakkers een doel vastgesteld met betrekking tot duurzame landbouw: ‘Amarant Bakkers wil het aandeel van de productieve en duurzame landbouw in het totale landbouwgebied vergroten’. We gebruiken onder andere de volgende doelstellingen om onze voortgang rond dit doel inzichtelijk te maken:
- In 2024 hebben wij voor 100% van onze grondstoffen een actuele analyse beschikbaar van de IMVO (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) risico’s in onze toeleveringsketen. Deze analyses zijn maximaal één jaar oud.
- In de contracten met onze top vijf grondstofleveranciers zijn expliciete, meetbare voorwaarden opgenomen ten aanzien van het bevorderen van duurzame landbouw.
- In 2024 betreft 10% van onze totale productiewaarde een productie van producten met een top-keurmerk, zoals Skal en On the Way to PlanetProof.
- We zijn als Amarant Bakkers initiatiefnemer van Het Graanschap, een project met als doel het bevorderen van duurzame landbouw.
“Vernieuwing begint klein, maar heeft op termijn schaal nodig om succesvol te blijven.”
– Johan Pater
Het Graanschap
Het Graanschap is een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal geproduceerd graan, geteeld op een manier die meer biodiversiteit stimuleert. In Nederland is Het Graanschap daarmee het eerste bedrijf dat teelt, maalt én bakt.
We moeten zuinig zijn op onze Nederlandse bodem als we willen voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. Eén van de gewassen waar de bodem sterker en gezonder van wordt is graan. Graan levert te weinig op als veevoer, waardoor de graanteelt beperkt bleef tot een minimum. Tijd voor verandering, vond Johan Pater.
Samen met boer Arjen, bakker Alice en marketeer Eva startte hij Het Graanschap, een overzichtelijke, transparante broodketen. Het graan wordt in Schokland, in de Noordoostpolder, geteeld. Na het oogsten gaat het graan van de boer naar de molenaar en van daaruit rechtstreeks naar de bakker.
Door de toenemende vraag is het initiatief inmiddels opgeschaald met tal van boeren en een grotere molen. Ook teelt het Graanschap inmiddels volledig biologisch en worden er continue stappen gezet om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren.
Meer weten over Het Graanschap? Bekijk de website of volg Het Graanschap op Instagram.
Meer informatie over onze MVO aanpak?
We werken bij Amarant Bakkers continu aan het verduurzamen van onze producten. Neem voor meer informatie over onze MVO aanpak contact met ons op.
Koninklijke Amarant Bakkers is een modern industrieel bakkersbedrijf met vier locaties in Nederland.
Contact
Hoofdkantoor
Koninklijke Amarant Bakkers
Koningsspil 25
1633 GL Avenhorn