Missie & Visie

Binnen Amarant Bakkers hebben we een duidelijke missie:

Wij maken onze klanten groot met brood!

Amarant Bakkers is een overkoepelende organisatie met zes verschillende bakkerijen. Deze bakkerijen horen allemaal bij het familiebedrijf dat in 1924 in Avenhorn is begonnen. We hebben binnen Amarant Bakkers een lange geschiedenis in brood en zien ook een grote toekomst in brood. Brood zit al bijna 100 jaar in ons DNA en door op een duurzame manier lekker, betaalbaar én gezond brood te bakken, zijn we klaar voor de volgende 100 jaar.

Kernwaarden

Naast onze missie werken we bij Amarant Bakkers met een aantal kernwaarden die aangeven waar wij als organisatie voor staan.

Samen

Samen met de medewerkers, klanten, leveranciers én familie maakt Amarant Bakkers de Nederlanders groot met brood. Samen maken we het verschil.

Ondernemend

We investeren in groei, nieuwe technologie en relaties met klanten. Kan het ook anders? Slimmer? Lekkerder? Beter? Dan krijgt deze mogelijkheid een kans.

Betrouwbaar

Voor alle stakeholders zijn we een betrouwbare partner . We vinden het belangrijk om rekening met elkaar te houden en om op elkaar te kunnen rekenen. Elke dag weer.

Betrokken

Binnen ons familiebedrijf hebben we oog voor elkaar én voor de omgeving. We vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en om ons succes met anderen te delen. Zo zijn we onder andere al ruim 20 jaar betrokken bij de stichting Bake for Life.

Toonaangevend

Bij Amarant Bakkers praten we met plezier over brood en investeren we continu in productontwikkeling en productbereiding. We zetten graag een verandering in gang.

Historie

De historie van Amarant Bakkers begon lang geleden met Jan en Anna Pater. Het jonge echtpaar had eerder een tuindersbedrijf op een eiland aan de Noorddijkerweg in het Noord-Hollandse Ursem, maar Anna miste de gezelligheid van een dorp. Zo verhuisde het echtpaar in 1924 naar buurdorp Avenhorn voor een nieuw avontuur. Jan had in het leger leren bakken, dus kochten ze samen een boerderij en bouwden hier eigenhandig een bakkerij in.

Het was keihard werken voor de dan 29-jarige Jan en 27-jarige Anna. Om vier uur ‘s ochtends begon Jan brood te bakken, dat hij vervolgens met een ouderwetse hondenkar uitventte. Als hij rond een uur of vijf ‘s middags terugkwam, moest hij steevast nog een paar uur de bakkerij in. Jan en Anna zijn op dat moment één van de negen bakkers in Avenhorn.

Tweede Wereldoorlog

Als de hondenkar later wordt verruild voor een echte T-Ford, één van de allereerste auto’s, is de bakkerij in staat om het afzetgebied te vergroten. Deze ‘luxe’ is niet van lange duur. Tijdens de oorlog moet de familie de auto inleveren en worden ze gedwongen om alles op de bakfiets te bezorgen.

Het is 1942 als Cor, één van de zes kinderen van Jan en Anna, op 14-jarige leeftijd in de bakkerij komt werken. Alle bakkers in de buurt kampen in die tijd met een gebrek aan grondstoffen én aan brandstoffen voor hun ovens. In datzelfde jaar krijgt Bakkerij Pater beschikking over een heteluchtoven en wordt daarom aangewezen als centrale bakkerij voor het brood voor de hele omgeving. Drie jaar later, op 6 mei 1945, is de bevrijding eindelijk een feit. Het is extra groot feest als een Zweeds vliegtuig een zak meel dropt op een weiland in de buurt van Avenhorn. De familie Pater viert de bevrijding zoals alleen bakkers dat kunnen: door voor het hele dorp ouderwets lekker witbrood te bakken.

Generatie II

Bakkerszoon Cor Pater ontmoet eind jaren veertig zijn vrouw Tiny. De twee trouwen in 1955 en dat is het moment waarop vader Jan besluit het rustiger aan te doen. Cor neemt de bakkerij over en deze tweede generatie geeft het bedrijf al snel nieuwe impulsen. Het oude woonhuis met de oude kruidenierszaak wordt ingeruild voor een nieuw huis met een nieuwe winkel.

Cor slaagt er met zijn sterke ondernemersgeest in om verschillende bakkerijen, en dus hun omzet, over te nemen. Eén van de grootste overnames onder zijn bewind is die van de Hoornse Broodfabriek in 1963. Als gevolg van deze overname besluit Cor om de bakkerij in Avenhorn grondig te verbouwen, onder andere door een bandoven aan te schaffen die maar liefst 1.600 broden per uur kan bakken. Een paar jaar later, in 1966, is Cor in staat om de productie vanuit de Hoornse Broodfabriek te centraliseren in Avenhorn. Een groot pluspunt voor Bakkerij Pater, want in datzelfde jaar wordt de verkoop van brood vrijgegeven vanuit de overheid. Dit betekent dat ook supermarkten, kruideniers en zelfbedieningszaken brood mogen verkopen. Dankzij Cor is de bakkerij in Avenhorn klaar voor deze nieuwe ontwikkeling.

Met de overname van de Hoornse Broodfabriek wordt Bakkerij Pater tevens een echte taaispecialist. Zelfs nu, bijna 60 jaar later, wordt er nog steeds een divers assortiment aan taaiproducten bereid voor alle supermarkten in Nederland. Inmiddels niet meer in Avenhorn, maar in Nijverdal bij zusterbedrijf Bakkerij Jolo – onderdeel van het overkoepelende Amarant Bakkers.

Generatie III

In de jaren die volgen sluit onder andere Deen Supermarkten zich aan bij de klantenkring van Bakkerij Pater. Vele supermarkten en verkooppunten volgen, waardoor Bakkerij Pater opnieuw uit haar jasje groeit. Cor gaat in overleg met zoon Johan, die ambities heeft om in de voetsporen van zijn vader te treden, en besluit een nieuwe bakkerij te openen aan de rand van het dorp. Omdat Tiny al jaren van een bakkerswinkel droomt, krijgt de nieuwe bakkerij ook een eigen winkel.

Vlak na de opening in 1985 wordt Tiny ernstig ziek. Cor draagt de leiding langzaam maar zeker over aan Johan en zijn vrouw Marleen, zodat hij zelf meer thuis kan zijn. Als Tiny in 1989 overlijdt, is dit een grote klap voor het familiebedrijf. In 1991 komen Johan en Marleen officieel aan het hoofd te staan van de bakkerij, maar Cor blijft nauw betrokken.

Samen starten Johan en Marleen het landelijke Amarant Bakkers, een modern industrieel bakkersbedrijf. Vanuit Amarant Bakkers nemen zij verschillende bakkerijen over, verspreid over meerdere provincies in Nederland. Inmiddels zijn er zes Amarant bakkerijen, inclusief Bakkerij Pater zelf. Deen Supermarkten is nog steeds een belangrijke klant, net als de supermarkten van Jumbo.

Johan sticht in 1999 met zijn medeoprichters de Bake Five coöperatie voor zelfstandige industriële bakkerijen in Nederland. Dit zijn de bakkerijen die dagelijks vers brood en gebak leveren aan supermarkten, groothandels en food service formules, zoals de Albert Heijn en Sligro. Iedere Bake Five bakkerij is net als Amarant Bakkers een familiebedrijf dat al meerdere generaties bestaat en waarbij de liefde voor het vak centraal staat. Door de kennis en ervaring van de verschillende bakkerijen te combineren, staan we samen sterk en zorgen we ervoor dat we onze producten en processen doorlopend blijven ontwikkelen en vernieuwen.

Generatie IV

In 2008 zet ook de vierde generatie haar eerste stappen in de bakkerijwereld. Johan opent samen met dochter Renee en Rin van de Molen de unieke BBROOD bakkerij. Puur desembrood, een duurzame werkwijze en echt vakmanschap zijn de specialiteiten van deze bakkerij. Inmiddels zijn er 9 BBROOD winkels in Amsterdam, 12 verkooppunten bij Marqt én 11 winkels in Oost-Afrika.

Anno 2020 is het landelijke Amarant Bakkers uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 450 medewerkers, waaronder de vierde generatie: de kinderen van Johan en Marleen. Naast de Paters werken er ook veel andere families voor de bakkerij, waarbij bijvoorbeeld de vaders, moeders én kinderen voor Amarant Bakkers werken. Jan en Anna moesten eens weten…

Onze bakkerijen

Onder Amarant Bakkers vallen meerdere bakkerijen, verspreid door Nederland. Zie hier een overzicht.

Werken bij

Interesse? Werken bij Amarant kan op veel verschillende locaties in diverse functies.

Wil je ook met ons meegroeien?

Samen met de medewerkers, klanten, leveranciers én familie maakt Amarant Bakkers haar stakeholders groot met brood. Groei je mee?

Amarant Bakkers is een modern industrieel bakkersbedrijf met zes locaties in Nederland.

Contact

Hoofdkantoor
Amarant Bakkers
Koningsspil 25
1633 GL Avenhorn