Investeren in de toekomst

Bij Koninklijke Amarant Bakkers hebben we oog voor elkaar én de omgeving. We respecteren het verleden, willen mensen inspireren en zetten graag een verandering in gang. Daarom investeren we continu in de ontwikkeling en verduurzaming van onze producten én werken we met plezier aan verschillende projecten over brood. Samen met onze klanten, leveranciers, medewerkers en familie maken we het verschil.

Het Graanschap

Het Graanschap is een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal geproduceerd graan, geteeld op een manier die meer biodiversiteit stimuleert. In Nederland is Het Graanschap daarmee het eerste bedrijf dat teelt, maalt én bakt.

We moeten zuinig zijn op onze Nederlandse bodem als we willen voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. Eén van de gewassen waar de bodem sterker en gezonder van wordt is graan. Graan levert te weinig op als veevoer, waardoor de graanteelt beperkt bleef tot een minimum. Tijd voor verandering, vond Johan Pater.

Samen met boer Arjen, bakker Alice en marketeer Eva startte hij Het Graanschap, een overzichtelijke, transparante broodketen. Het graan wordt in Schokland, in de Noordoostpolder, geteeld. Na het oogsten gaat het graan van de boer naar de molenaar en van daaruit rechtstreeks naar de bakker.

Naast het graan groeien grote stroken met wilde bloemen voor de bijen, insecten en vogels. In combinatie met de graanteelt komt dit ten goede aan de biodiversiteit, die op haar beurt zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Zo krijgen consumenten de kans om door het eten van heerlijk brood bij te dragen aan meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap.

Meer weten over Het Graanschap? Bekijk de website of volg Het Graanschap op Instagram.

Het Graanschap

Het Graanschap is een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal geproduceerd graan, geteeld op een manier die meer biodiversiteit stimuleert. In Nederland is Het Graanschap daarmee het eerste bedrijf dat teelt, maalt én bakt.

We moeten zuinig zijn op onze Nederlandse bodem als we willen voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. Eén van de gewassen waar de bodem sterker en gezonder van wordt is graan. Graan levert te weinig op als veevoer, waardoor de graanteelt beperkt bleef tot een minimum. Tijd voor verandering, vond ondernemer/bakker Johan Pater.

Samen met boer Arjen, bakker Alice en marketeer Eva startte hij Het Graanschap, een overzichtelijke, transparante broodketen. Het graan wordt in Schokland, in de Flevolandse Noordoostpolder, geteeld. Na het oogsten gaat het graan van de boer naar de molenaar en van daaruit rechtstreeks naar de bakker.

Tussen het graan groeien bewust wilde bloemen voor de bijen, insecten en vogels. In combinatie met de graanteelt komt dit ten goede aan de biodiversiteit, die op haar beurt zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Zo krijgen consumenten de kans om door het eten van heerlijk brood bij te dragen aan meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap.

Meer weten over Het Graanschap? Bekijk de website of volg Het Graanschap op Instagram.

Stichting Bake for Life

Amarant Bakkers is nauw betrokken bij de Stichting Bake for Life. Deze stichting is onder andere opgericht door Marleen Pater. Bake for Life bestaat sinds 1999 en bouwt bakkerijen in de Afrikaanse landen Oeganda en Kenia. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten werken hier en leren het bakkersvak. Het aanleren van dit traditionele bakkersvakmanschap geeft deze mensen een eerlijk bestaan. Met het bakken verdienen ze een salaris waarmee ze in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Wil je meer weten over het werk van de stichting en de mogelijkheid om zelf een steentje bij te dragen? Bekijk dan de website van Bake for Life.

Erfgoed Broodje Kaas

Het broodje kaas en de Nederlandse geschiedenis zijn sterk met elkaar verweven. Al ver voordat onze jaartelling begon, in de IJzertijd, waren er Nederlandse kaasvaatjes. Gegist brood ontstond zelfs al in de tijd van de Egyptenaren, al duurde het tot de 19e eeuw voordat het luchtige, gegiste brood hier in Nederland echt populair werd.

Inmiddels is het eten van een broodje kaas een Nederlandse traditie. Jong en oud kiezen voor een boterham met kaas, een zacht bolletje met smeerkaas of een tosti. Kaas is dan ook het meest gegeten broodbeleg in Nederland. Stichting We Love Baking heeft het broodje kaas daarom ingediend als immaterieel erfgoed – een levende en dynamische vorm van erfgoed. Sinds mei 2019 is het befaamde broodje officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed.

“97 procent van de Nederlanders eet weleens kaas, meestal op de boterham.
40 procent van de Nederlanders doet dat dagelijks, 37 procent 2 à 3 keer per week.
83 procent van de Nederlanders vindt dat de boterham met kaas bij de Nederlandse eetcultuur hoort.”

– immaterieelerfgoed.nl

Bekijk voor meer informatie over het erfgoed van het broodje kaas de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Erfgoed Broodje Kaas

Het broodje kaas en de Nederlandse geschiedenis zijn sterk met elkaar verweven. Al ver voordat onze jaartelling begon, in de IJzertijd, waren er Nederlandse kaasvaatjes. Gegist brood ontstond zelfs al in de tijd van de Egyptenaren, al duurde het tot de 19e eeuw voordat het luchtige, gegiste brood hier in Nederland echt populair werd.

Inmiddels is het eten van een broodje kaas een Nederlandse traditie. Jong en oud kiezen voor een boterham met kaas, een zacht bolletje met smeerkaas of een tosti. Kaas is dan ook het meest gegeten broodbeleg in Nederland. Stichting We Love Baking heeft het broodje kaas daarom ingediend als immaterieel erfgoed – een levende en dynamische vorm van erfgoed. Sinds mei 2019 is het befaamde broodje officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed.

“97 procent van de Nederlanders eet weleens kaas, meestal op de boterham.
40 procent van de Nederlanders doet dat dagelijks, 37 procent 2 à 3 keer per week.
83 procent van de Nederlanders vindt dat de boterham met kaas bij de Nederlandse eetcultuur hoort.”

– immaterieelerfgoed.nl

Bekijk voor meer informatie over het erfgoed van het broodje kaas de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

The Bread Project

The Bread Project is een internationaal fotoproject op initiatief van Johan Pater. In The Bread Project draait het om ambachtelijke bakkers van over de hele wereld en hun unieke tradities. Fotograaf en schrijver Mirjam Letsch & Hans de Clercq reizen vanuit Friesland naar de meest uiteenlopende gebieden om deze bakkers te interviewen. Zo zijn ze onder andere al in Hongarije, Italië, Zanzibar, Lapland, Kosovo, India, Frankrijk, Oeganda, Finland, Portugal, Argentinië en Iran geweest voor hun fotoportretten.

Het uiteindelijke doel van The Bread Project is een fotocollectie in boekvorm waarin de hardwerkende bakkers, hun broden en de verhalen achter het brood in woord en beeld zijn vastgelegd. Een prachtige collectie uitzonderlijke beelden van het bakkersvak.

Een deel van de foto’s, video’s en verhalen is te vinden via Instagram en Facebook. Hier wordt ook de verschijningsdatum voor het officiële boek ‘The Bread Project’ bekendgemaakt.

De Kunst van Brood

De Kunst van Brood is een expositie waarin verschillende kunstenaars werden uitgedaagd om hun blik op brood te delen. De expositie was van 9 tot en met 12 mei 2019 te zien in Het Sieraad in Amsterdam.

De expositie was een groot succes en kreeg veel aandacht van de landelijke pers. Eén van de hoogtepunten was het diner van sterrenchef Jermain de Rozario op de openingsavond van de expositie. De boterham met kaas was kort voor de expositie officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Dit maakte De Kunst van Brood expositie een mooie gelegenheid om deze erkenning te vieren. In samenwerking met het Nederlandse Boulangerie Team stelde Chef de Rozario een menu samen om een culinaire ode te brengen aan het befaamde broodje kaas. Er waren die avond ook verschillende sprekers en artiesten aanwezig die op hun eigen manier een ode brachten aan het broodje kaas.

Expositie De Kunst van Brood was een initiatief van bakkerscollectief Stichting We Love Baking in samenwerking met Bake Five. Het collectief bestaat uit echte broodliefhebbers. Samen organiseren zij onder andere workshops en evenementen in het teken van brood.

Op de website van De Kunst van Brood lees je alles over de expositie, de kunstenaars en hun indrukwekkende kunstwerken. Bekijk ook de Facebookpagina voor een sfeerimpressie van de expositie zelf.

“We hebben er allemaal een mening over: van goed en ‘kan-niet-zonder’ tot slecht, dikmaker en glutenbom. Er zit een wereld achter brood die voor veel mensen onbekend is: van graanteelt tot fermentatie, en van genoom tot geluid. Negen kunstenaars zijn in die wereld gedoken en geven hun kijk en perspectief op datgene wat hen boeit aan het wonder van brood. Zo ontstaat er met creativiteit en een originele geest een verse blik op brood.”

– dekunstvanbrood.nl

“We hebben er allemaal een mening over: van goed en ‘kan-niet-zonder’ tot slecht, dikmaker en glutenbom. Er zit een wereld achter brood die voor veel mensen onbekend is: van graanteelt tot fermentatie, en van genoom tot geluid. Negen kunstenaars zijn in die wereld gedoken en geven hun kijk en perspectief op datgene wat hen boeit aan het wonder van brood. Zo ontstaat er met creativiteit en een originele geest een verse blik op brood.”

– dekunstvanbrood.nl

De Kunst van Brood

De Kunst van Brood is een expositie waarin verschillende kunstenaars werden uitgedaagd om hun blik op brood te delen. De expositie was van 9 tot en met 12 mei 2019 te zien in Het Sieraad in Amsterdam.

De expositie was een groot succes en kreeg veel aandacht van de landelijke pers. Eén van de hoogtepunten was het diner van sterrenchef Jermain de Rozario op de openingsavond van de expositie. De boterham met kaas was kort voor de expositie officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Dit maakte De Kunst van Brood expositie een mooie gelegenheid om deze erkenning te vieren. In samenwerking met het Nederlandse Boulangerie Team stelde Chef de Rozario een menu samen om een culinaire ode te brengen aan het befaamde broodje kaas. Er waren die avond ook verschillende sprekers en artiesten aanwezig die op hun eigen manier een ode brachten aan het broodje kaas.

Expositie De Kunst van Brood was een initiatief van bakkerscollectief Stichting We Love Baking in samenwerking met Bake Five. Het collectief bestaat uit echte broodliefhebbers. Samen organiseren zij onder andere workshops en evenementen in het teken van brood.

Op de website van De Kunst van Brood lees je alles over de expositie, de kunstenaars en hun indrukwekkende kunstwerken. Bekijk ook de Facebookpagina voor een sfeerimpressie van de expositie zelf.

Wil je ook met ons meegroeien?

Samen met de medewerkers, klanten, leveranciers én familie maakt Koninklijke Amarant Bakkers haar stakeholders groot met brood. Groei je mee?

Koninklijke Amarant Bakkers is een modern industrieel bakkersbedrijf met vier locaties in Nederland.

Contact

Hoofdkantoor
Koninklijke Amarant Bakkers
Koningsspil 25
1633 GL Avenhorn