Amarant Community

Bij Koninklijke Amarant Bakkers hebben we oog voor elkaar én de omgeving. We respecteren het verleden, willen mensen inspireren en zetten graag een verandering in gang. Daarom investeren we continu in de ontwikkeling en verduurzaming van onze producten én werken we met plezier aan verschillende projecten over brood. Samen met onze klanten, leveranciers, medewerkers en familie maken we het verschil.

Het Graanschap

Het Graanschap is een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal geproduceerd graan, geteeld op een manier die meer biodiversiteit stimuleert. In Nederland is Het Graanschap daarmee het eerste bedrijf dat teelt, maalt én bakt.

We moeten zuinig zijn op onze Nederlandse bodem als we willen voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. Eén van de gewassen waar de bodem sterker en gezonder van wordt is graan. Graan levert te weinig op als veevoer, waardoor de graanteelt beperkt bleef tot een minimum. Tijd voor verandering, vond Johan Pater.

Samen met boer Arjen, bakker Alice en marketeer Eva startte hij Het Graanschap, een overzichtelijke, transparante broodketen. Het graan wordt in Schokland, in de Noordoostpolder, geteeld. Na het oogsten gaat het graan van de boer naar de molenaar en van daaruit rechtstreeks naar de bakker.

Door de toenemende vraag is het initiatief inmiddels opgeschaald met tal van boeren en een grotere molen. Ook teelt het Graanschap inmiddels volledig biologisch en worden er continue stappen gezet om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren.

Meer weten over Het Graanschap? Bekijk de website en volg Het Graanschap op Instagram.

project het graanschap
project het graanschap

Het Graanschap

Het Graanschap is een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal geproduceerd graan, geteeld op een manier die meer biodiversiteit stimuleert. In Nederland is Het Graanschap daarmee het eerste bedrijf dat teelt, maalt én bakt.

We moeten zuinig zijn op onze Nederlandse bodem als we willen voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. Eén van de gewassen waar de bodem sterker en gezonder van wordt is graan. Graan levert te weinig op als veevoer, waardoor de graanteelt beperkt bleef tot een minimum. Tijd voor verandering, vond Johan Pater.

Samen met boer Arjen, bakker Alice en marketeer Eva startte hij Het Graanschap, een overzichtelijke, transparante broodketen. Het graan wordt in Schokland, in de Noordoostpolder, geteeld. Na het oogsten gaat het graan van de boer naar de molenaar en van daaruit rechtstreeks naar de bakker.

Door de toenemende vraag is het initiatief inmiddels opgeschaald met tal van boeren en een grotere molen. Ook teelt het Graanschap inmiddels volledig biologisch en worden er continue stappen gezet om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren.

Meer weten over Het Graanschap? Bekijk de website en volg Het Graanschap op Instagram.

project gist foundation

GIST Foundation

Met het oog op de toekomst heeft Koninklijke Amarant Bakkers in 2024 een nieuwe stichting opgericht, de GIST Foundation. De stichting richt zich op mensen in Afrika die kansen zien én creëren door aan de slag te gaan als bakker. Doorzetters die van een dubbeltje een kwartje willen maken. Ook al werd hen dat dubbeltje in eerste instantie niet gegund. In samenwerking met lokale partnerorganisaties helpen we mensen op weg naar een betere toekomst. Medewerkers van Amarant Bakkers krijgen de mogelijkheid om hun expertise te delen en zich in te zetten voor de GIST Foundation. Het eerste project waar de stichting aan werkt is de realisatie van een bakkerij met opleidingslokaal in Same, Tanzania.

Erfgoed Broodje Kaas

Het broodje kaas en de Nederlandse geschiedenis zijn sterk met elkaar verweven. Al ver voordat onze jaartelling begon, in de IJzertijd, waren er Nederlandse kaasvaatjes. Gegist brood ontstond zelfs al in de tijd van de Egyptenaren, al duurde het tot de 19e eeuw voordat het luchtige, gegiste brood hier in Nederland echt populair werd.

Inmiddels is het eten van een broodje kaas een Nederlandse traditie. Jong en oud kiezen voor een boterham met kaas, een zacht bolletje met smeerkaas of een tosti. Kaas is dan ook het meest gegeten broodbeleg in Nederland. De familie Pater heeft het broodje kaas daarom ingediend als immaterieel erfgoed. Sinds mei 2019 is het befaamde broodje officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed.

“97 procent van de Nederlanders eet weleens kaas, meestal op de boterham.
40 procent van de Nederlanders doet dat dagelijks, 37 procent 2 à 3 keer per week.
83 procent van de Nederlanders vindt dat de boterham met kaas bij de Nederlandse eetcultuur hoort.”

Bekijk voor meer informatie over het erfgoed van het broodje kaas de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Erfgoed Broodje Kaas

Het broodje kaas en de Nederlandse geschiedenis zijn sterk met elkaar verweven. Al ver voordat onze jaartelling begon, in de IJzertijd, waren er Nederlandse kaasvaatjes. Gegist brood ontstond zelfs al in de tijd van de Egyptenaren, al duurde het tot de 19e eeuw voordat het luchtige, gegiste brood hier in Nederland echt populair werd.

Inmiddels is het eten van een broodje kaas een Nederlandse traditie. Jong en oud kiezen voor een boterham met kaas, een zacht bolletje met smeerkaas of een tosti. Kaas is dan ook het meest gegeten broodbeleg in Nederland. De familie Pater heeft het broodje kaas daarom ingediend als immaterieel erfgoed. Sinds mei 2019 is het befaamde broodje officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed.

“97 procent van de Nederlanders eet weleens kaas, meestal op de boterham.
40 procent van de Nederlanders doet dat dagelijks, 37 procent 2 à 3 keer per week.
83 procent van de Nederlanders vindt dat de boterham met kaas bij de Nederlandse eetcultuur hoort.”

Bekijk voor meer informatie over het erfgoed van het broodje kaas de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

The Bread Project

The Bread Project is een internationaal fotoproject op initiatief van Johan Pater. In The Bread Project draait het om ambachtelijke bakkers van over de hele wereld en hun unieke tradities. Fotograaf en schrijver Mirjam Letsch & Hans de Clercq reizen vanuit Friesland naar de meest uiteenlopende gebieden om deze bakkers te interviewen. Zo zijn ze onder andere al in Hongarije, Italië, Zanzibar, Lapland, Kosovo, India, Frankrijk, Oeganda, Finland, Portugal, Argentinië en Iran geweest voor hun fotoportretten.

De eerste exclusieve oplage van ‘The first ingredient’ wordt geschonken aan een selecte groep relaties ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Amarant Bakkers. Voor degenen die staan te popelen om een exemplaar te bemachtigen, er is een commerciële versie in de maak die als receptenboek in de verkoop zal komen. De opbrengst van deze verkoop zal gaan naar de GIST Foundation.

Een deel van de foto’s, video’s en verhalen is te vinden via Instagram en Facebook. Hier wordt ook de verschijningsdatum voor het officiële boek ‘The Bread Project’ bekendgemaakt.

De Kunst van Brood

De Kunst van Brood is een expositie waarin verschillende kunstenaars werden uitgedaagd om hun blik op brood te delen. De expositie was van 9 tot en met 12 mei 2019 te zien in Het Sieraad in Amsterdam.

Op de website van De Kunst van Brood lees je alles over de expositie, de kunstenaars en hun indrukwekkende kunstwerken. Bekijk ook de Facebookpagina voor een sfeerimpressie van de expositie zelf.

“We hebben er allemaal een mening over: van goed en ‘kan-niet-zonder’ tot slecht, dikmaker en glutenbom. Er zit een wereld achter brood die voor veel mensen onbekend is: van graanteelt tot fermentatie, en van genoom tot geluid. Negen kunstenaars zijn in die wereld gedoken en geven hun kijk en perspectief op datgene wat hen boeit aan het wonder van brood. Zo ontstaat er met creativiteit en een originele geest een verse blik op brood.”

– dekunstvanbrood.nl

De Kunst van Brood

De Kunst van Brood is een expositie waarin verschillende kunstenaars werden uitgedaagd om hun blik op brood te delen. De expositie was van 9 tot en met 12 mei 2019 te zien in Het Sieraad in Amsterdam.

Op de website van De Kunst van Brood lees je alles over de expositie, de kunstenaars en hun indrukwekkende kunstwerken. Bekijk ook de Facebookpagina voor een sfeerimpressie van de expositie zelf.

“We hebben er allemaal een mening over: van goed en ‘kan-niet-zonder’ tot slecht, dikmaker en glutenbom. Er zit een wereld achter brood die voor veel mensen onbekend is: van graanteelt tot fermentatie, en van genoom tot geluid. Negen kunstenaars zijn in die wereld gedoken en geven hun kijk en perspectief op datgene wat hen boeit aan het wonder van brood. Zo ontstaat er met creativiteit en een originele geest een verse blik op brood.”

– dekunstvanbrood.nl

Wil je ook met ons meegroeien?

Samen met de medewerkers, klanten, leveranciers én familie maakt Koninklijke Amarant Bakkers haar stakeholders groot met brood. Groei je mee?

Koninklijke Amarant Bakkers is een modern industrieel bakkersbedrijf met vier locaties in Nederland.

Contact

Hoofdkantoor
Koninklijke Amarant Bakkers
Koningsspil 25
1633 GL Avenhorn