Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG)
Om onze strijd tegen verspilling concreet te maken, hebben we vanuit Amarant Bakkers een aantal doelen geformuleerd. Deze doelen zijn gebaseerd op SDG’s die overal ter wereld toegepast worden. Ons doel voor 2030 luidt: ‘We reduceren de verspilling in onze keten met 50% in 2030 ten opzichte van 2020’. Met onze keten bedoelen we in de bakkerij, het proces, verpakken en distributie. Dit doel realiseren wij als volgt:
- We brengen ons percentage uitval in de productie ten opzichte van het totale productievolume met 50% terug.
- We brengen ons percentage overproductie ten opzichte van het totale productievolume met 50% terug.
- We vergroten het niveau van hergebruik op de Ladder van Moerman voor menselijke consumptie naar 15%.
Daarnaast stellen we onszelf als doel om buiten onze keten te realiseren;
- We brengen het volume retourbrood met 15% terug, zonder daarbij concessies te doen aan de beschikbaarheid van brood op de afdeling.
Eco Digester
Bij Bakkerij Bouman werken we sinds begin september 2024 met de Eco Digester. Met behulp van deze installatie vermalen we rest- en retourbrood tot broodmeel. Dat meel wordt vervolgens weer gebruikt om veevoer van te produceren.
Voorheen verzamelden we het overschot en retour aan brood in containers die vervolgens werden afgeleverd bij de Feed Industrie. Door het brood in-house te verwerken tot broodmeel hebben we de productieketen korter gemaakt. Dat scheelt veel CO2 uitstoot omdat anders alle broden (inclusief het water en de lucht die er in zit) naar de volgende processtap in de keten getransporteerd zouden worden.
Tot slot kost het ook geen extra energie om de machine te laten draaien. De Digester draait namelijk op restwarmte van de broodovens en is daarmee super energiezuinig.

Wodka Stuk
Een deel van ons restbrood krijgt een verrassend tweede leven dankzij onze samenwerking met de Good Shit Company. In plaats van verloren te gaan, wordt dit brood gebruikt als basis voor het stoken van hun duurzame wodka. Zo dragen we samen bij aan een circulaire toekomst — en een goed verhaal in je glas.

– Toine Timmermans, Stichting Samen tegen Voedselverspilling
Vers ingevroren brood
We zijn daarnaast aan het testen met vriesvers brood. Broden die diepgevroren bij de supermarkt aankomen en daar ook vanuit het vriesschap verkocht worden. Op dit moment loopt er een pilot bij Jumbo Verberne in Wageningen en de eerste cijfers zijn veelbelovend: er is nu al sprake van 60% minder verspilling op de broodafdeling.
Dit initiatief is een samenwerking tussen Amarant Bakkers, Bake Five, MVO Nederland en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Veevoederindustrie
Kortom, we zorgen er op verschillende manieren voor dat onze broden zo lang mogelijk in de keten voor menselijke consumptie blijven. Als dat geen optie meer is, wordt het brood als veevoer gebruikt.
Bij de bakkerij verzamelen we het brood dat terugkomt uit de supermarkt, overproductie en eventueel mislukt brood of deeg. Door het brood te gebruiken in de veevoederindustrie hebben zij minder graan nodig. Op die manier zorgen we ervoor dat ons brood nooit zomaar in de vuilnisbak belandt.
Onze partner hierin, Feed Valid, heeft onderzocht dat koeien die gevoerd worden met bread meal, het beter doen dan koeien die gevoerd worden met tarwe. Lees hier het onderzoek
Meer informatie over onze MVO aanpak?
We werken bij Amarant Bakkers continu aan het verduurzamen van onze producten. Neem voor meer informatie over onze MVO aanpak contact met ons op.
Koninklijke Amarant Bakkers is een modern industrieel bakkersbedrijf met vier locaties in Nederland.
Contact
Hoofdkantoor
Koninklijke Amarant Bakkers
Koningsspil 25
1633 GL Avenhorn